Σελίδες

Σκοπός μας είναι σας προσφέρουμε εύκολες και σπιτικές συνταγές με αγνά υλικά για να απολαμβάνετε εσείς και η οικογένειά σας.

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015


                                 Κέικ σοκολάτας με καρύδια

 Υλικά: 250 γρ.κουβερτούρα* 5 αυγά* 50 ml ελαιόλαδο* 60 γρ.βούτυρο* 250 γρ.ζάχαρη* 150 γρ.αλεύρι* 1 κουτ.γλυκού μπεϊκιν πάουντερ*1 κούπα τριμμένο καρύδι.


                                                 Εκτέλεση

 Λιώνουμε σε μπεν μαρι τη σοκολάτα με το λάδι και το βούτυρο. Στο μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους. Ανακατεύοντας ελαφρά με τη μαριζ προσθέτουμε τη σοκολάτα, έπειτα τα καρύδια και τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπεικιν. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα του κέικ, απλώνουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 45'.


* Αν θέλουμε πριν το ψήσιμο ρίχνουμε στην επιφάνεια λίγο τριμμένο καρύδι.

Καλή Επιτυχία


                            Μηλόπιτα με κρέμα της Εύης

 Υλικά: 4 μέτρια μήλα στον τρίφτη* 4 κουτ.σούπας ζάχαρη*1/2 κουτ.γλυκού κανέλα* 3-3 1/2 φλ.τσαγιού αλεύρι*250 γρ.μαργαρίνη λιωμένη*1 1/2 φλ.τσαγιού ζάχαρη*1 αυγό*1 φάκελο μπέικιν πάουντερ*1 βανίλια*1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια.


                                             Εκτέλεση

 Ανακατεύουμε τα τριμμένα μήλα με τις 4 κουταλιές ζάχαρη και την κανέλα. Ετοιμάζουμε το άνθος αραβοσίτου σύμφωνα με τις οδηγίες στο φακελάκι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη μαργαρίνη,   τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αυγό και το μπεικιν και ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να γίνει ζύμη που ξεκολλάει αλλά όχι σφιχτή. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ, κρατάμε ένα κομμάτι από τη ζύμη, περίπου το 1/4 και στρώνουμε την  υπόλοιπη στον πάτο και τα πλαϊνά του πυρέξ. Απλώνουμε μέσα την κρέμα και πάνω τα μήλα. Τη ζύμη που κρατήσαμε της ρίχνουμε αλεύρι ώστε να γίνεται σβολάκια και τα απλώνουμε πάνω στα μήλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45'.

Καλή Επιτυχία

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015


                                             Λουλούδι  Σοκολάτας

 Υλικά*500 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις*175 γρ.βούτυρο μαλακό*250 γρ.γάλα χλιαρό*100 ml νερό χλιαρό*1\4 κουτ.γλυκού αλάτι*100 γρ.ζάχαρη*35 γρ.μαγιά φρέσκια* άλειμμα πραλίνας*1 κρόκο.


                                                     Εκτέλεση

 Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό με 2-3 κουτ.σούπας αλεύρι και αφήνουμε να φουσκώσει 20 λεπτά περίπου. Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο σε κομματάκια, τη ζάχαρη, το γάλα και το αλάτι. Ζυμώνοντας με το γάντζο προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομματάκια μέγεθος καρυδιού και αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με πετσέτα. Ανοίγουμε σε αλευρωμ'ενη επιφάνεια 5 φιλαράκια, τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο αλείφοντας ανάμεσα Μερέντα και τα πατάμε καλά στις άκρες. Βάζουμε στη μέση ένα ποτηράκι, κόβουμε τα φύλλα σε 16 λωρίδες γύρω από το ποτήρι, τις στριφογυρίζουμε και τις ενώνουμε ανά δύο στις άκρες. Αλείφουμε με τον κρόκο. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φυλλαράκια κάνοντας αν θέλουμε και ατομικά μπριός με γέμιση μαρμελάδα. Ψήνουμε στους160 βαθμούς στις αντιστάσεις να ροδίσουν καλά.

Καλή Επιτυχία

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015


                                                      Μπεκρή μεζέ

Υλικά:1 κιλό χοιρινό σε μπουκίτσες*1 μέτριο κρεμμύδι ψιλ/ νο*2-3 ώριμες ντομάτες στον  τρίφτης*3 πιπεριές κέρατο κομμένες στα 3*3 πιπεριές Φλωρίνης στα 3*1 ποτ.κρασιού κρασί κόκκινο* αλάτι* πιπέρι κόκκινο και μαύρο* ελαιόλαδο.



                                                 Εκτέλεση

 Βάζουμε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το κρέας και το ροδίζουμε. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε το κρεμμύδι, το ανακατεύουμε ένα λεπτό και έπειτα προσθέτουμε τις ντομάτες τις πιπεριές, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε ζεστό νερό και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να σωθούν τα υγρά και να δέσει ή σάλτσα. Σερβίρουμε, αν θέλουμε, με ρύζι ή πατάτες.

Καλή Επιτυχία

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

   
                               Σταφύλι γλυκό κουταλιού

Υλικά:1 κιλό σταφύλι σταφίδα, χωρίς κουκούτσια* 500 γρ.ζάχαρη* 2 βανίλιας* χυμό 1 λεμονιού*1 φλυτζ.του καφέ νερό.


                                               Εκτέλεση

 Πλένουμε καλά τις ρώγες για σταφυλιού και τις βάζουμε σε στρώσεις με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα. Αφήνουμε 2-3 ώρες. Το βάζουμε να βράσει για 10' σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε και το νερό  και το ξαφρίζουμε. Ιδανικά το αφήνουμε όλο το βράδυ.Την επόμενη μέρα το ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι προσθέτοντας 5 λεπτά πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά τη βανίλια και το χυμό λεμονιού.

Καλή Επιτυχία

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015



                                             Τιραμισού

Υλικά:2 πακέτα σαβαγιάρ*500 ml κρέμα γάλακτος*500 γρ.τυρί μασκαρπονε*2 βανίλιες*1-2 φλ.τσαγιού ζάχαρη άχνη*2-3 κουτ.σούπας μαύρο ρούμι. Σιρόπι:400 γρ.νερό*3 κουτ.γλυκού στιγμιαίο καφέ* κακάο.


                                                 Εκτέλεση

 Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος 2-3 λεπτά να αφρατέψει. Προσθέτουμε το μασκαρπονε και μετά από 1 λεπτό ρίχνουμε τις βανίλιες, την άχνη, το ρούμι και χτυπάμε ώσπου να ανακατευτούν καλά τα υλικά και να σφίξει λίγο η κρέμα. Διαλύουμε τον καφέ στο νερό, βουτάμε στιγμιαία ένα ένα τα σαβαγιάρ και τα στρώνουμε στη σειρά σε ένα πυρέξ. Απλώνουμε πάνω τη μισή κρέμα, επαναλαμβάνουμε άλλη μια στρώση σαβαγιάρ, την υπόλοιπη κρέμα και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο. Όταν πρόκειται να σερβίρουμε πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με κακάο.


Τip: Ρίχνουμε 1 η 2 φλυτζάνια ζάχαρη, ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε να είναι το Τιραμισού μας.
Επίσης , αν θέλουμε, μπορούμε να ρίξουμε στην κρέμα 1η 2 κρόκους αυγών.

Καλή Επιτυχία

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015


                                     Κουλούρια Θεσσαλονίκης

 Υλικά:150 γρ.αλεύρι σκληρό*350 γρ.αλεύρι απλό*280 γρ.νερό σε θερμοκρασία δωματίου*2 φακελάκια ξηρή μαγιά*35 γρ.ζάχαρη*1 κουτ.γλυκού αλάτι.
Επικάλυψη:1 κούπα νερό*1 κουτ.γλυκού ζάχαρη* σουσάμι.



                                               Εκτέλεση

 Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το νερό με τη μαγιά και τα αφήνουμε 5 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για 5 λεπτά ώσπου να μαζευτεί ή ζύμη στο γάντζο. Τη σκεπάζουμε σε λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε για 30'-1 ώρα. Ανακατεύουμε το νερό με τη ζάχαρη σε πιάτο. Πλάθουμε κουλούρια, τα βουτάμε στο νερό, έπειτα στο σουσάμι και τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί φούρνου. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά να ροδίσουν.

Καλή Επιτυχία